Wat zou van Gogh nu schilderen?

Van Gogh legde de realiteit zoals hij hem zag vast. Wat zou hij denken van een grote groep Vlamingen en Nederlanders die turend op een schermpje door Nuenen loopt. Hij zou zich vast wel achter zijn oor krabben. Goghmented reality was onderwerp van de Tramnetwerk dag.

Ledenvergadering

De ledenvergadering van TRAM traditioneel bezocht door bijna 20 mensen zorgde voor weinig verrassingen. Het bestuur heeft de zaakjes goed op orde, complimenten ga zo door. Afgelopen jaar toch weer leuke een leerzame bijeenkomsten, Toverland, Oostvaardersplassen, de Vlaamse Ardennen en Land van Heusden en Altena. Elk met z’n eigen verhaal en boodschap. Allemaal de moeite waard zowel het formele gedeelte als het informele deel. (net) werken is leerzaam en nuttig. De voorzitter kondigde daarom aan extra aandacht voor het informele gedeelte te hebben. Ook was er een oproep voor alle leden om hun profiel op de Tramsite in te vullen en lid te worden van de TRAMgroep op Linkedin.

Dankzij het snelle handelen van Frank van den Eijnden kon de dag, ondanks het afzeggen van Madurodam, toch doorgaan. Augmented reality, verrijkte, toegevoegde of alternate realiteit was het onderwerp.

Wat is verrijkte realiteit

Verrijkte realiteit is niet minder dan met je smartphone door een gebied te lopen en datgene te zien krijgen wat je niet direct ziet. Dit gebeurt via de applicatie Layar. Eerst even de theorie, dan de praktijk en dan de uitdaging

Steeds meer mensen hebben een smartphone, deze hebben veel mogelijkheden zo zit er GPS, kompas, en internet op. Layer maakt gebruik van deze zaken door je werkelijkheid te verrijken met extra informatie. Je loopt door de stad en op je scherm met op de achtergrond je camerabeeld krijg je points of interest te zien. Selecteer je deze dan kun je de route er naar toe bepalen, maar ook extra informatie over het “object” of een video bekijken. Eigenlijk alles wat je op het internet kunt is via de Layer toegankelijk te maken. Voor onze toeristische toepassingen is het een nieuwe variant op het papierengidsje, GPS-routes, koptelefoonrondleidingen, SMS-routes etc. Toepassingen zijn oneindig, Wat dacht je van het intergeren van 3d animaties over je telefoonscherm. Volgens de kenners is het ontwikkelen van een layar niet zo veel werk, nicolaas gaf aan dat het wel in één dag kan. De discussie concludeerde dat het veel belangrijker is om je informatie op een goede manier op te slaan en te catalogiseren. Layar is niet meer dan een speciale browser die de informatie ontsluit. Als straks iets anders de “hype” wordt dan moet je de informatie nog steeds kunnen delen.

De praktijk

Gewapend met de nieuwste smartphones, Androids en Iphones gingen we Nuenen in. Met een lekker zonnetje beginnen we voor de Auberge, maar die zon! Wat staat daar nou? Beeldschermen onleesbaar! Maar goed,  wij passen ons aan de realiteit en al snel lopen we turend op een schermpje van een paar centimeter door het dorp. Het is wel wennen maar ook leuk. Het monument op mijn scherm is hetzelfde als op mijn telefoon. Een flinke lap tekst geeft uitleg, maar dat gaat dus niemand lezen, eigenlijk zou je het op een later moment weer terug moeten kunnen zien om op je hotelkamer nog eens rustig alles na te lezen. Na bijna op tegen een paaltje te zijn aangelopen en met de hele groep een scootmobiel te hebben tegengehouden (onbewust hoor!) komen we langs de pastorie en bij het kerkje van Van Gogh, leuke geluidsfragmenten, de video niet geprobeerd want zo snel is mijn internet niet denk ik. Op een moment denk ik het huisje te zien waar de Aardappeleters zijn geportretteerd, ziet er wel leuk uit. Maar na nadere bestudering van mijn scherm blijkt het huisje 957 meter verder op te staan. Daar gaan we maar niet naar toe. Al met al best leuk zo’n programma, zou ik best op Ameland willen neerzetten.

De uitdaging

Wat zijn de voordelen van Layar?

 • Doelgroep: de niet-digibeten maar wel de innovators.
 • Eind van het jaar heeft misschien wel 50% van Nederland een smartphone.
 • Je vergroot de beleving, je kunt meer de diepte in.

Maar er zijn nadelen / problemen

 • Gelukkig zijn de honden in Nuenen goed opgevoed, anders blijft het bij één keer proberen en een vieze schoen.
 • Door de verrijkte realiteit verlies je contact met de omgeving, ongelukken liggen op de loer, wat dacht je van gauwdieven?
 • Te veel informatie tegelijk, als je alles wilt zien moet je twee dagen door Neunen dwalen.
 • Hoe weet ik dat er een lokale layar is?
 • Wil iedereen wel met een mobieltje rondlopen door een dorp of de natuur. Komen we niet verder van de natuur af te staan op deze manier

Om het tot een blijvend succes te maken zal er nog wel wat moeten gebeuren, bijvoorbeeld je route virtueel kunnen nalopen zodat je de informatie nog een rustig kunt bekijken (een log bestand dat je thuis kunt openen?).  De schermen blijven een probleem, hoe kun je de helderheid vergroten, en wat dacht je van de accu van je phone? En dan de Buitenlandse toerist, Nederland is uitermate geschikt voor Layar vanwege de beschikbare bandbreedte maar met een buitenlands abonnement ga je niet door Nuenen lopen. Je provider verdient goud maar de gast komt nooit meer terug. Voor onze Vlaamse collega’s is het daarom ook nog geen optie om met Layar aan de slag te gaan.

Stelling

Om de discussie aan te zwengelen een stelling: Verrijkte realiteit gaat de natuurbeleving veranderen. De waardering voor de natuur neemt toe doordat mensen via verrijkte realiteit meer kennis en begrip krijgen. Ik zie het binnen een paar jaar gebeuren dat je telefoon de vogel herkent en je automatisch alles te horen krijgt over vogel, ook over de bedreigingen. Je telefoon geeft automatisch een seintje als op een locatie komt waar een eerder een zeldzame soort is gesignaleerd? Iedereen wordt een natuurkenner en daardoor gaan we beter op de natuur passen. Virtuele poorten vervangen de bezoekerscentra, verrijkte realiteit is een zegen!

2 reacties

 1. Eens

  Hoi Sjon, eens met je stelling.Mij lijkt dat ook een doel om na te streven, het gebruiken van deze nieuwe communicatiemethoden om ook begrip en kennis over natuurwaarden (of cultuurwaarden) te vergroten. En niet plat als een push-communicatiemiddel.
  Bedenk ook dat “alles” meetbaar is, en dat je bij een brede toepassing interessante statistieken krijgt.

  Maar of Layar het gaat worden, ik weet het nog niet.. Lijkt mij een voorbeeld van vertagende voorsprong.

  Grt, Robert.

 2. Verrijkte natuurbeleving

  Ha Sjon,Mee eens. Ik heb het nu al met mijn Google Sky Map applicatietje op mijn mobiel. Als ik ’s avonds de hond uitlaat kan ik op mijn mobiel zien welke sterrenbeelden en planeten er op dat moment (werkt ook met GPS)boven mij zichtbaar zijn.
  Overigens zou het mij niet verbazen dat we over niet al te lange tijd augmented reality in onze brilleglazen zullen zien! Een soort head-up-displays zoals straaljagers hebben. En waar BMW nu mee aan het experimenteren is met het projecteren van navigatiedata in voorruiten.

  Dream on!

  Nicolaas

  PS: overigens bestaat augmented reality ook allang: denk bijvoorbeeld maar eens aan die borden in Volendam waar je je hoofd doorheen moet steken waardoor het net lijkt of je een Volendams kostuum aan hebt 😉

Geef een reactie